Ha Franciául tanulsz: konyha, ételek
Egy kis összegyűjtött szókincs CUISINE témában annak, akit érdekel. Zárójelben a kiejtés fonetikusan: nem elegáns, de praktikus!
Aliments
le pain (pen) – kenyér
le croissant (kroásszant) – kifli, croissant
le petit pain (pötipen) – zsömle
le fromage (fromázs) – sajt
le lait (le) – tej
le beurre (börr) – vaj
la confiture (konfitür) – lekvár
le jambon – sonka
le miel (miel) – méz
le citron – citrom
les flocons de seigle (flokondöszegl) – zabpehely
l’eau chaude – forró víz
l’eau froide (lofroád) – hideg víz
le thé – tea
le sucre (szükr) – cukor
le sel (szel) – só
la tasse (tássz) – csésze
le verre (ver) – pohár
la fourchette (fursett) – villa
la cuillere (küjjer) – kanál
une petite cuillere – kiskanál
le couteau (kutó) – kés
les fruits (früj) – gyümölcsök
la pomme (pom) – alma
les légumes (légüm) – zöldségek
le café-crème (káfékrem) – tejes kávé
le café au lait (káféole) – tejes kávé
le dinde (dend) – pulyka
le porc (por) – sertés
le boeuf (böf:)) – marha
le poisson (poászon) – hal
les fruits de mer – tenger gyümölcsei
le riz (ri) – rizs
la pomme de terre – krumpli
les pommes frites (pomfrit) – sült krumpli
le steak frites – sült hús krumplival
la salade verte – saláta
les crudités (krüdité) – friss saláta
les petits pois (pötipoá) – zöldborsó
les haricots verts (áriko ver) – zöldbab (jellegzetes francia köret: natúr zöldbab:)
la sauce vinaigrette – ecetes öntet a salátára
la mayonnaise (májonez) – majonéz
les épinards (épinár) – spenót
la soupe (szup) – leves
le potage (potázs) – leves
la crème (krem) – krémleves